Duurzaam ontwikkelen en bouwen

Wonen in een duurzaam gebied maakt het leven van een mens prettig: gezond, groen, veilig en comfortabel. Duurzaam bouwen met goede materialen klinkt misschien simpel, maar er komt heel wat bij kijken. De manier waarop je materialen in je woning verwerkt, bepaalt mede de levensduur van je woning. Daarom maken we bij onze projecten zo efficiënt mogelijk gebruik van materialen die onder meer geselecteerd zijn op duurzaamheid en kwaliteit. De woningen in Park Vijfsluizen worden volledig aardgasvrij gebouwd. We maken hier bovendien gebruik van een individuele warmtepomp per woning, daarmee sluit deze wijk helemaal aan bij het wonen van de toekomst

Verwarmen met een bodemwarmtepomp

Een warm huis zónder aardgas: Dat kan met een bodemwarmtepomp. Verwarmen met een bodemwarmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat je woning aardgasvrij is neemt de CO2 uitstoot af en wordt je klimaatimpact een flink stuk kleiner. Wij voorzien alle eengezinswoningen van Park Vijfsluizen standaard van een bodemwarmtepomp. Ten opzichte van de luchtwaterpomp heeft de bodemwarmtepomp een aantal voordelen. Doordat de brontemperatuur het hele jaar constant is, presteert deze pomp beter dan de lucht/waterpomp en is het rendement van de bodemwarmtepomp hierdoor beter. Dat merk je natuurlijk in de energiekosten!

Hoe werkt een bodemwarmtepomp?

Simpel gezegd gebruikt de warmtepomp de bodem voor het winnen en opslaan van energie. Hiervoor gaat een buizensysteem diep de grond in. In de zomermaanden wordt de overtollige warmte opgeslagen in de bodem. Warmte die je in de koude wintermaanden goed kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de beschikbare koude in de winter, die juist in de zomer voor een aangename verkoeling kan zorgen. Het warmtepomp-systeem slaat het overschot aan warmte en koude tijdelijk op in de bodem en gebruikt dit op het moment dat het nodig is. Een bodemwarmtepomp produceert dus zelf geen warmte, maar verplaatst deze van A naar B.

Vloerverwarming

De woningen worden standaard uitgerust met vloerverwarming- en koeling. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis en daardoor voor een aangenaam klimaat, bij koud én bij warm weer. Radiatoren zijn (op de badkamer na) bij vloerverwarming niet nodig, waardoor je de ruimte in huis optimaal kunt benutten. Bovendien is deze vorm van verwarmen gunstig voor mensen met allergieën en astma, omdat er minder sprake is van stofverplaatsing. In Park Vijfsluizen woon je niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel en gezond!