Heijmans en Vlaardingen vieren dit jaar feest

Zowel Vlaardingen als Heijmans vieren dit jaar feest. Het bedrijf Heijmans bestaat dit jaar 100 jaar en Vlaardingen viert feest m.b.t. het 750-jarige bezit van stadsrechten. Het feest voor de 750 jaar stadsrechten van Vlaardingen begint met een middeleeuwse stoet op 13 en 14 mei, en eindigt met een feestelijke ontvangst van Graaf Floris op 14 mei op de markt te Vlaardingen. 

Stadsrechtenstoet

De stadsrechtenstoet is een tweedaagse middeleeuwse stoet die van Den Haag naar Vlaardingen gaat. Het doel van dit historische evenement is om nieuwe stadsrechten naar Vlaardingen te brengen en de geschiedenis opnieuw te beleven. De 30 kilometer lange wandeltocht wordt geleid door graaf Floris V, gespeeld door acteur Joris Lutz, en begint op 13 mei vanaf een middeleeuw kampement in Den Haag. De route voert die eerste dag door de straten van Den Haag richting Delft. Na de eerste dag wandelen overnachten de deelnemers in het Kruithuis in Delft. Op de tweede dag gaat de tocht verder via Schiedam naar Vlaardingen, waar bij de stadsgrens Vlaardingers aansluiten die de stad van nu vertegenwoordigen.

Hoe zou het er vandaag 750 jaar geleden uitgezien hebben? Graaf Floris V (vertolkt door Joris Lutz) komt met zijn middeleeuwse gevolg opnieuw naar Vlaardingen, om opgefriste stadsrechten aan te bieden aan de Vlaardingse bevolking. Een bonte stoet, die is vertrokken uit de toenmalige woonplaats van Floris, Den Haag, en langs de route is gegroeid met Vlaardingers van nu, komt op zondag 14 mei aan op de Markt en presenteert zich aan het publiek en genodigden. De burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen neemt de officiële oorkonde rond 15.30 uur in ontvangst en verkondigt de boodschap van de graaf aan het publiek. Dit wordt samen met de stad feestelijk gevierd. Ben jij een enthousiaste wandelaar en wil je de graaf vergezellen op zijn voetreis? Meld je dan aan bij de organisatie door te mailen naar [email protected]. Meer weten over het programma zie: vlaardingen750.nl/vlaardingen-viert.

 

Heijmans 100 jaar

Hoera! Op 3 april 2023 bestaat Heijmans honderd jaar. Wat ooit begon met stratenmaker Jan Heijmans in Rosmalen, is honderd jaar later uitgegroeid tot een beursgenoteerd bouwbedrijf met circa vijfduizend medewerkers. Al deze collega’s werken samen aan een beter Nederland. De hand van Heijmans zie je overal; in buurten en wijken, in wegen en sluizen, en in theaters en ziekenhuizen. We willen de omgeving beter achterlaten dan hoe we deze aantroffen. Om dat te doen, gaat Heijmans graag de verbinding aan. Ook als dat om langdurige inzet vraagt. Kracht, kennis en kunde in alle disciplines is bij Heijmans gebundeld. Zo dragen we bij aan de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken. Of dat nu woningschaarste, eenzaamheid, energietransitie of klimaatverandering is. Daar zijn we trots op en dat vieren we dit jaar.