WONEN IN EEN PARK, HOE ZIET DAT ERUIT?
“Versterken van de natuur is vanaf de start een uitgangspunt in deze gebiedsontwikkeling. Je offert geen natuur op, maar maakt die juist beter. We bouwen hier immers geen woningen in het groen, we maken een park waarin je kunt wonen. Onze landschapsarchitect en ecoloog zaten vanaf het begin aan tafel en kijken mee naar alle aspecten en fases in dit project.
Vijfsluizen bestaat straks uit vijf verschillende deelgebieden, met eigen beplanting en daarbij horende diersoorten. We keken naar welke bomen en planten specifieke vogels en insecten huisvesten of aantrekken, hoe zien die biotopen eruit? En hoe zetten we bomen zo neer dat ze goed groeien en voor voldoende verkoeling zorgen tijdens hete zomers?
Ook inventariseerden we bestaande bomen: ongeveer negentig exemplaren blijven staan, enkele zijn binnen het gebied verplaatst. Bij het bouwrijp maken van het terrein, wat onderaannemers nu voor ons doen, houden we rekening met het grondwaterpeil. Boomwortels mogen niet droog komen te liggen. We moeten steeds de juiste waterhuishouding borgen: dempen we een plas, dan moet die ergens anders in Vijfsluizen terugkomen.
Woon je in een park, dan zijn dieren je buren. Dus voorzien we de woningen waar mogelijk van groene gevels en nestelplekken voor vogels en vleermuizen. Deze vinden nu tijdelijk onderdak in vleermuispalen. Wij scheppen de randvoorwaarden voor een zo groen mogelijke omgeving en moedigen bewoners aan hiermee verder te gaan. Het zou fijn zijn als ze minder verharding aanbrengen rond hun huis en groene erfafscheidingen kiezen. We willen ze bewust maken van wat dit bij kan dragen aan een gezonde buurt en hen enthousiasmeren met onze kennis.”
SINDS WANNEER BEN JE ALS ONTWIKKELAAR EEN ECOLOOG?
“Bouwen met de natuur is onderdeel van ons vak. Ik geloof dat we alle uitdagingen en opgaven die op ons afkomen, in een veranderend klimaat en daaraan gekoppelde duurzaamheidsmaatregelen, niet alleen kunnen oplossen. Dat moet je samen doen. Niet met andere bouwers, maar met partijen als Naturalis, NLGreenlabel en de RIVM. Met hen leggen we in Park Vijfsluizen een solide basis onder onze aanpak en brengen we kennis verder.
Zo zijn we in gesprek met het Biodiversity Center van Leids museum Naturalis over een studie binnen onze gebiedsontwikkeling. Inzet is bijvoorbeeld een nulmeting, zodat we monitoren welke invloed onze acties hebben. Werkt wat we hebben bedacht en zo niet, wat moeten we doen om dat wel te bereiken? Dat wil je weten en die lessen zou ik breed willen delen, én in andere projecten inzetten.
We kijken hier echt anders naar gebiedsontwikkeling dan we tot nu toe deden. Noodzakelijk, want wil je een gezonde leefomgeving maken, dan heb je de kracht van diverse teams nodig. Niet allemaal hetzelfde slag, maar mensen die verschillen in expertise, achtergrond, leeftijd, in visie. Ik voel het samenstellen van die teams als mijn verantwoordelijkheid. Ik zoek mensen die kunnen verbinden en luisteren, heel goed luisteren. Aandacht hebben en tijd nemen om naar andere opvattingen te kijken. Dat is harder nodig dan vroeger: alleen in een veilige sfeer kan iedereen aan tafel zijn inbreng geven.”