Rijke geschiedenis

Jarenlang stond Park Vijfsluizen bekend als Shell Sportpark Vijfsluizen, waar de werknemers van de Koninklijke Shell sportten. Met voetbalvelden, een openluchtzwembad, sporthal, atletiekbaan, hockeyvelden, een tennispark en een bijbehorende kantine. Het is al heel lang een begrip in Vlaardingen en omstreken.

Tijd voor een nieuwe start

Het iconische gebouw in het hart van het park, dat in 1953 gebouwd is, staat sinds 2005 leeg. Ook het bijbehorende zwembad, waar vele Vlaardingers ooit baantjes trokken, is al jaren verlaten. Nu maken ze zich op voor een nieuw hoofdstuk. Een hoofdstuk, waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. 

Van sportpark naar woonpark

Het Shellgebouw wordt gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen als icoon en bruisend hart van Park Vijfsluizen. Naar verwachting komt hier een zorgcentrum voor senioren met z’n 30 studio’s en tal van ondersteunde functies voor haar gebruikers en bewoners uit de wijk. Zoals een servicepunt voor het ophalen en versturen van pakketjes, maar ook kleinschalige horeca en wellicht enkele medische dienstverleners. Er zijn plannen om op de plek van het voormalige zwembad, een vijver te creëren. Ook veel van de bestaande bomen en planten in het park blijven behouden. Zo dragen oude elementen bij aan een nieuwe, duurzame toekomst.

Sport en spel

Park Vijfsluizen verandert van een sportpark in een woonpark. Maar dat betekent niet dat het sporten verdwijnt. Het wordt júist een gebied waar je lekker buiten kunt bewegen. Omdat Vijfsluizen een autoluw gebied wordt, kan bijna overal worden gespeeld. Er is volop ruimte voor een potje voetbal, badminton of jeu de boule. Rol je yogamatje uit bij een van de waterpartijen of doe je oefeningen op het grote veld.

De historische beelden die zijn opgenomen op deze pagina zijn afkomstig van de collectie Stadsarchief Vlaardingen.