Waterrijk

Rustig wonen rondom een bloeiende kreek

Aan de rand van Park Vijfsluizen, in een van de meest rustige zones, ligt Waterrijk. Een groen en glooiend gebied met natuurlijke waterpartijen, eilandjes en 48 twee-onder-een-kap-woningen. De woningen zijn losjes ‘rondgestrooid’ in de natuur. Die natuur trekt zich daar verder niets van aan. Deze groeit en bloeit lustig verder. Rondom, langs en zelfs onder de woningen door.

Een aantal tweekappers in Waterrijk staat op de grond, in een weelderige tuin. De rest van de tweekappers is gebouwd op een verhoogde vlonder. De meeste vlonders steken een stukje over het water uit. Stel je eens voor, hoe je hier straks aan het water zit. Met een kop koffie in je luie terrasstoel, genietend van vlinders, libelles, meerkoetjes en waterlelies.

Een duidelijke voor- en achterkant hebben de woningen niet. Elke zijde van de woning sluit aan op het landschap en haalt de natuur zo veel mogelijk binnen. De aardse kleuren en het gebruik van hout en ambachtelijk metselwerk dragen bij aan het buitengevoel. Zo smelten landschap en woning samen tot een geheel.

De woningen zijn ruim van opzet en groot genoeg voor gezinnen met kinderen. Zij kunnen in Waterrijk volop op avontuur. Slootje springen, kikkers vangen, verstoppertje spelen. Ondertussen lees je een heel boek uit. Alsof je op vakantie bent, maar dan thuis.

‘De woningen zijn te gast in het landschap.’

Van Egmond, architecten ontwerpt het Waterrijk: veertig luxe twee-onder-een-kap-woningen rondom een bloeiende kreek, waar de natuur zijn gangetje mag gaan. Tom Bleijswijk, architect: ‘We crëeren een woonomgeving, waar de huizen te gast zijn in de natuur. Alsof ze geland zijn in het park, staan ze op houten vlonders, die boven het landschap zweven. Sommige steken een stukje over het water.’

Lees verder